STRES

Svakodnevno slušamo o stresu.

STRES je okidač za mnoge bolesti. To je osećanje koje svako od nas doživljava kada je pod određenim izazovom, raznim emocijama ili u ne skladu sa okolinom.

Na žalost, stres je mnogo više od same emocije. To je naš urođeni fizički odgovor koji putuje kroz naše telo.

Povremeno je koristan ali dugoročno menja stanje našeg mozga, oštećuje organe i ćelije u našem telu.

Nadbubrežna žlezda luči hormone stresa: kortizol i adrenalin. Ovi hormoni dolaze do krvnih sudova i srca,izazivajući srce da kuca brže i podiže krvni pritisak kako bi telo bilo spremno za borbu.

Vremenom ovo hronično stanje izaziva hipertenziju i narušava zidove krvnih sudova koje je poznato kao aterioskleroza. Remeti se i rad creva, želudca, dolazi do mutacije ćelija, demencije itd.

Savremena medicina i kvantna fizika jasno ukazuju da su naše reakcije na okolnosti te koje uslovljavaju naše ćelije, gene i procese reprodukcije ćelija.

Zato je bitna promena našeg odnosa prema događajima iz nesvesne reakcije uslovljene sećanjima na prethodne izazovne situacije u transformaciju i kreiranje novog odnosa prema istom izazovu a  ključno  je da bi mogli  da se fokusiramo na izgradnju svog života, fizičkog tela, psihe i emocija u korist razvoja našeg punog potencijala.

Postoji mnogo izazova koji determinišu stres kao okidač na zdravlje, naše odnose, vitalnost i kreativnost:

-konstantno osećamo opasnost (amigdala, žlezda u mozgu oseća opasnost pre   aktiviranja svesti)

-ne možemo da “otpustimo” neku stresnu situaciju ili događaj

-hronično predstresno stanje izazvano sećanjima koji prouzrokuju naše strahove

-zbog napetosti telo otpušta adrenalin i hormon stresa kortizol, ispumpava višak krvi iz digestivnog trakta čime se varenje onemogućava i vremenom dovodi do gojaznosti

-kad smo u stresu postajemo ranjiviji,imunitet slabi javljaju se migrene, arthritis,nervozna creva, opadanje kose, akne..

-kreativnost je na niskom nivou pa zato nismo u stanju ni da rešimo problem jer nam je intuicija vrlo slaba

-vaši međuljudski odnosi trpe,odnosi sa partnerom,decom,prijateljima,na poslu…

-san se remeti i  usporava metabolizam

-zbog umora i neispavanosti  metabolizam se usporava

-telo luči još više kortizola što dodatno opterećije metabolizam i narušava zdravlje

-nakon predoziranja kortizolom tokom dužeg perioda javlja se „adrenalinski umor“  odnosno hronični umor koji dovodi do očaja, depresije i isključivanja iz svakodnevnice

-fokus i memorija slabe tako da posao trpi i mogućnost nalaženja načina da se problem reši

-depresija se produbljuje

Loše navike:

Opšte  je poznato da ljudi pribegavaju alkoholu,cigaretama,slatkišima ili odlasku u nepotrebnu kupovinu da bi privremeno doveli svoj mozak i telo u stanje lažne relaksacije dok se ne pojavi okidač za aktiviranje već poznatog sećanja i ceo začarani krug se ponovi.

Tehnike energetske psihologije rešavaju sve navedene probleme aktiviranjem protoka energije u telu i brisanjem energetskih vrtloga koji nas zbog sečanja drže u poznatom stanju straha od određene situacije koja se povremeno aktivira i vraća nas na poznati trnovit teren (STRAH).

Jedna od vrlo efikasnih i brzih tehnika je tapkanje na meridijansku tačku K27 koja odgovara meridijanu bubrega. Upravo ovaj meridijan utiče i na lučenje hromona nadbubrežne žlezde, te studije pokazuju da nakon samo 5 minuta tapkanja na ove dve tačke nivo hormona stresa u krvi može da se smanji i do 27%.

Tapkajući na ovu tačku dobro je raditi i neku od ponuđenih afirmacija:

„Iako me ova situacija (osoba, izazov,… precizirajte šta tačno) uznemirava, plaši, blokira … (što preciznije definišite emociju), ja duboko prihvatam sebe“

„Iako se osećam blokirano i ne znam kako da izađem iz ovoga, ja se otvaram za kreativna rešenja, i zato biram da se opustim.“

„Iako me je strah, ja duboko prihvatam sebe.“

„Iako ne znam koji šta me danas čeka, ja biram da svaki izazov prepoznam kao mogućnost, biram da budem kreativan/na, opuštena i da od ovog dana napravim najlepšu kreaciju.“

Ovu vežbicu možete izvoditi i u samom momentu stresnog događaja, na javnom mestu ili, pak kod kuće, ali ukoliko započnete dan sa 3 minuta tapkanja vi se postavljate upravo u poziciju kreatora sopstvenog života.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: